Old Geek


 

Geek

Deze site is bedoeld voor de beginnende en de iets gevorderde gebruiker van Windows 10. Ik wil hier mijn ervaring delen met dit nieuwe besturingssysteem en wat tips geven over het gebruik van Windows 10 en het internet.
Ook staan op deze pagina links naar downloads voor handige gratis programma's. Soms zijn deze programma's tegen betaling uit te breiden met meerdere functies, ook is het natuurlijk mogelijk om gewoon commerciŰle software te gebruiken. Beide hebben voor-  en nadelen, dit blijft dus een persoonlijke keuze.
Software waar ik naar verwijs is absoluut schoon, dus geen virus/spyware/malware of iets dergelijks inbegrepen.
 

Windows 10

Windows 10

Op 29 juli heb ik direct mijn Windows 8.1 NL Home editie geupgrade naar Windows 10. Na de upgrade was mijn anti-virus software vervangen door Microsoft Defender. Mijn printer was verdwenen en de koppelingen tussen extenties en programma's waren veranderd.
Na dit te hebben hersteld was ik best tevreden over Windows 10.
In november kwam de eerste grote update van Windows 10.
Versie 10240 werd nu 10586.
Veel gebruikers hebben hier problemen van ondervonden, bij mij viel het mee. Alleen moest ik wederom mijn printer opnieuw installeren en waren de koppelingen tussen extenties en programma's weer veranderd. Microsoft koppelt graag extenties aan hun eigen apps maar soms zijn er gewoon betere of fijnere programma's om mee te werken.
Wil je volledig van een bepaalde app af gebruik dan 10 Apps Manager of Geek Uninstaller, de laatste is ook uitstekend om software volledig te verwijderen. Via het menu 'beeld' kan je kiezen tussen het verwijderen van Desktop Apps of Windows Store Apps.
 
Het uiterlijk van Windows 10 is ook veranderd. Er is weer een startmenu, dit was in Windows 8.1 verdwenen. Het startmenu is weer heel anders dan in Windows 7, er zijn bijv. (live) tegels aan toegevoegd. Persoonlijk vind ik dit geen verbetering. Het is echter heel simpel aan te passen. Installeer Classic Shell en je kunt het startmenu volledig aanpassen en ook gewoon weer een Windows 7 startmenu instellen. Ook kan je het uiterlijk en het gedrag van de verkenner hiermee aanpassen en heel beperkt de taakbalk. Wil je nog meer aan het uiterlijk en de functies sleutelen kijk dan even naar Ultimate Windows Tweaker en/of Winaero Tweaker Met deze programma'tjes is Windows 10 volledig naar je zin aan te passen en zijn ook de privacy instellingen eenvoudig te beheren. (zie onderwerp privacy)

TOP

Data, Veiligheid & Privacy

Security

Zorg voor een back-up!
Regelmatig lees ik nog over mensen van wie hun computer gecrashed is of ze zijn hun telefoon verloren en zijn nu bijvoorbeeld al hun foto's kwijt. Dat is natuurlijk heel vervelend terwijl het zo eenvoudig is te voorkomen.
Maak bijvoorbeeld gebruik van een van de gratis clouddiensten.
Omdat ik nu meer informatie en ervaring hiermee heb, heb ik een aparte PAGINA gemaakt over de clouddiensten waar ik zelf ervaring mee heb.
 

Virussen en andere narigheid.
Tijdens het internetten en vooral bij het downloaden kan er ongewenste software meekomen. Wat virussen betreft is het advies eenvoudig. Installeer een virusscanner en zeker zo belangrijk zorg dat deze dagelijks geupdate wordt, er komen namelijk ook dagelijks nieuwe virussen bij. Ook virusscanners zijn gratis te vinden, de bekendste zijn Avast en AVG anti-virus.
Tegenwoordig zijn virussen niet het enige probleem. Adware, Spyware en Malware kunnen ook op je computer ge´nstalleerd worden. Vaak komt dit mee met het installeren van gratis spelletjes en programma's. Soms is dit te voorkomen. Kies tijdens de installatie nooit voor standaard of express installatie/setup, kies altijd voor aangepaste of advanced setup en kijk heel goed wat er mee ge´nstalleerd wordt. Soms is het zo simpel als een vinkje uitzetten!
Er zijn meerdere gratis programma's om schadelijke software op te sporen en te verwijderen. Zelf gebruik ik graag Malwarebytes en RogueKiller. De laatste hoeft niet ge´nstalleerd te worden als je voor de portable versie kiest.

Relatief nieuw is ook Ransomware, een hele vervelende bedreiging. Dit versleuteld al je bestanden en er wordt beloofd dat deze na het betalen van losgeld (ransom) weer toegankelijk worden gemaakt. Dit laatste blijkt vrijwel nooit te gebeuren. Er is hier gewoon sprake van ordinaire afpersing en je dient hier dus ook aangifte van te doen.
Een gratis Anti-Ransomware programma is Anti-Ransomware download start direct  van Bitdefender. Ik heb het voor de zekerheid draaien maar ik heb (gelukkig) geen enkele praktijkervaring met Ransomware, ik heb ook nog nooit een melding gekregen dat er iets geblokkeerd is.

Privacy
Microsoft verzamelde al in eerdere edities van Windows informatie over haar gebruikers. Dit alles om een optimale gebruikerservaring te verkrijgen, zegt men. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat hier commerciŰle belangen meespelen. In Windows 10 worden bijvoorbeeld jouw toetsaanslagen, opname's van jouw microfoon en zelfs camerabeelden van jouw webcam naar Microsoft servers geupload. Dit alles staat standaard aan!
Neem dus even de moeite om het privacy menu door te nemen en gegevens die je niet wilt delen uit te zetten.   Start -> Instellingen -> Privacy
Loop hier het volledige linkerrijtje na en zet aan de rechterkant de toestemming aan of uit.
Deze instellingen zijn ook eenvoudig in Ultimate Windows Tweaker aan te passen.
 
Update Privacy  (februari 2016)
Ook als je alle telemetrie opties uitschakelt blijkt Microsoft nog volop jouw data te verzamelen. Een gebruiker met de naam CheesusCrust heeft Windows 10 schoon ge´nstalleerd en alle telemetrie uitgeschakeld en vervolgens het netwerkverkeer gemonitord.
Binnen 8 uur heeft de pc geprobeerd om 5500 verbindingen te maken met 93 verschillende IP-adressen.
Hierbij zaten 4000 verbindingen naar 51 IP-adressen die aan Microsoft toebehoren. Bron: The Hacker News


Microsoft is natuurlijk niet de enige die geinteresseerd is in jouw data. Ook Google, Apple, Facebook en nog veel meer bedrijven willen jouw data hebben.
Een interessante documentaire hierover is Inside the Dark Web van BBC Horizon uit 2014.

Microsoft heeft in Windows 10 ook het delen van jouw netwerk eenvoudig gemaakt. Met Wi-Fi Sense geef je je "vrienden" automatisch toestemming om zonder wachtwoord in te hoeven vullen jouw Wi-Fi te gebruiken. Dit klinkt handig maar wil je dit voor al je contacten en al je Facebook vrienden?
Start -> Instellingen -> Netwerk en Internet
Selecteer Wi-Fi (links) en klik rechts op Wi-Fi-instellingen beheren, zet hier alles uit.
Update  (juni 2016)
De optie Wi-Fi Sense wordt bij de volgende grote update verwijderd.
Bron:  Security.nl
 
Windows 10 heeft ook een feature die Windows Update Delivery Optimization wordt genoemd. Daarmee wordt de internetverbinding ingezet om updates bij andere Windows 10-gebruikers te downloaden. Uit de beschrijving blijkt dat Windows-updates onder meer worden binnengehaald van andermans pc, maar dat de verbinding ook kan worden ingezet om al ge´nstalleerde Windows-updates juist naar anderen te versturen wordt niet vermeld.
De functie staat standaard aan, maar is uit te zetten.
Start -> Instellingen -> Bijwerken en Beveiliging
Selecteer Windows Update (links) en selecteer rechts Geavanceerde Opties
selecteer Kiezen op welke manier updates worden geleverd en zet de optie uit.

TOP

Internet

Internet

Windows 10 kwam ook met een nieuwe browser, Edge ipv Internet Explorer. Ik heb Edge enkele weken gebruikt maar vond het maar niks.
Het uiterlijk met maar 2 opties, heel donker of heel wit is beroerd. Ook zijn de bookmarks/favorieten niet drag en drop te organiseren. Er is ook (nog) geen support voor extenties, en dat is een must!
Inmiddels gelezen dat Microsoft hier aan werkt. Bron:  Winaero Blog
De snelheid van Edge is wel oke, benchmarks geven aan dat hij niet onderdoet voor Chrome of Firefox.
Met andere browsers, bijvoorbeeld Opera, heb ik geen ervaring dus die laat ik hier achterwege. Ik ben zelf gewend aan Chrome, deze browser kan ik volledig naar mijn hand zetten, hij is snel en behandeld iedere tab als een apart proces. Als er dus een pagina vastloopt crashed niet de hele browser, dit is bij Firefox wel het geval.
Update  (juni 2016)
Ook Firefox wordt op dit punt nu verbeterd, bron:  Security.nl

Ook zijn er voor Chrome en Firefox enorm veel extenties te verkrijgen, sommige handig, andere onmisbaar zoals een goede pop-up en ad-blokker.

 

 

TOP

 

Copyleft