Note

› Introductie


Deze website gaat over mijn muziek hobby. Dit betekend in mijn geval dat ik veel naar muziek luister, concerten en documentaires kijk en veel lees over artiesten/bands en over de muziekgeschiedenis. Over smaak valt gelukkig veel te twisten maar dit gaat over mijn smaak en mijn ervaringen, commentaar mag natuurlijk.
Ik werk voor zover mogelijk van oudere naar nieuwere stijlen maar zal niet tot in detail alle stijlen opsommen, het zijn er gewoon teveel en ze overlappen elkaar ook regelmatig.
Ook is het niet mogelijk om een artiest aan 1 stijl te binden omdat hij/zij meerdere stijlen kunnen vertegenwoordigen.
Als de naam van een artiest een link bevat dan verwijst deze naar zijn of haar Wikipedia pagina.
Ik heb ook een favorietenlijst gemaakt, dezelfde opzet als deze pagina maar dan op jaartal mijn favoriete albums. Een beetje zoals de lijst 1001 Albums You Must Hear Before You Die 2005, geschreven door 90 muziekrecencenten.
Hier nog een linkje naar de bijgewerkte versie uit 2008.


" De lijst met mijn favoriete albums is eerder klaar dan deze pagina. Ik vond zo'n lijst maken zo leuk dat ik daar eerst maar even voor ben gaan zitten.
Hier is hij dus Mijn Favoriete Albums› Klassieke Muziek


Ik kwam al vroeg met klassieke muziek in aanraking omdat mijn vader, muziek- en vooral gitaarliefhebber, LP's van o.a. klassieke gitaristen beluisterde. Het was vooral Andrés Segovia in mijn eerste jaren, later ook Julian Bream en John Williams.
En zoals bij veel families stond op 1 januari het nieuwjaarsconcert aan en daar zaten ook altijd wel leuke muziekstukken tussen. Nieuwsgierig als ik ben ging ik ook naar andere klassieke muziek op zoek. Pas veel later ontdekte ik opera, hiervan vind ik vooral (mezzo)sopraanstemmen ( Elina Garanca), (bas)baritonstemmen en grote koren zoals ( Chorus of the Hebrew Slaves), of de combinatie ervan ( Emma Shapplin, Spente le Stelle) erg mooi.

Aan de lijst van Mijn Favoriete Albums moet ik nog wat toevoegen, vooral een paar klassieke gitaristen ontbreken nog.› Blues


Ik ben mij pas vrij laat in de blues gaan verdiepen. B.B.King kon ik natuurlijk wel, maar dat was het wel zo'n beetje. Jammer dat hij tijdens live optredens ongeveer 5 minuten praatte en dan 3 minuten speelde.
Ik heb veel naar de oorsprong geluisterd ( Robert Johnson, Bessie Smith) en gekeken (Documentaires), dat is leuk maar eerlijk gezegd vind ik de hele oude blues niet om aan te horen.
De muziek van Stevie Ray Vaughan vind ik erg goed, verder luister ik niet erg vaak bluesmuziek.› Jazz


Evenals bij de klassieke muziek is de jazz er door de jazzgitaristen met de paplepel ingegoten. Django Reinhardt was kind aan huis zullen we maar zeggen. Al snel luisterde ik ook naar Kenny Burrell en Charlie Christian.
Andere instrumentalisten volgden, Toots Thielemans, Lester Young, Miles Davis, John Coltrane enz. enz.
Teveel om op te noemen. Ook luisterde ik al regelmatig naar Billie Holiday en begon ook de andere zangeressen te ontdekken. Nina Simone, Etta James enz.
Meer recent zijn het Rosenberg Trio en Norah Jones absoluut favorieten. Tegenwoordig luister ik dagelijks naar jazzmuziek en ik kan er nog steeds geen genoeg van krijgen.› Reggae


Ska, Rocksteady en Reggae, de muziekstijlen uit Jamaica.
Mijn eerste reggae LP was Live! van Bob Marley and the Wailers. Ik vind dit nog steeds een van de beste reggae albums en Bob Marley vind ik nog steeds DE reggaeartiest aller tijden.
Ook UB40 is natuurlijk super, vele hits maar ook hele goeie minder bekende nummers.
Doe Maar maakte hele leuke Nederlandstalige reggae. Het Nederlandse bandje Beef zingt Engelstalig en combineert alle drie de Jamaicaanse muziekstijlen in hun muziek.
Een enkele keer luister ik naar Ska, soms Bad Manners maar meestal Madness.
Deze laatste hebben Ska echt op de kaart gezet.› Soul


Ik had natuurlijk wel eens een plaatje van Otis Redding of Percy Sledge gehoord, maar mijn interesse in soul kwam pas echt op gang na aanschaf van de dubbel LP Songs in the Key of Life van Stevie Wonder, een meesterwerk.
Later zijn er nog goeie covers uitgebracht, zoals Gangsta's Paradise (Coolio) en As (George Michael/Mary J. Blige).
De oudere soul luister ik het liefst verzamelaars van, zoals The Greatsest Soul Collection (3 cd's), op shuffle zetten en urenlang plezier.
Alleen van Otis luister ik nog regelmatig een originele cd, wat een stem had die man.
Er zijn vele goede R&B zangers en zangeressen met geweldige nummers, van Mary J. Blige heb ik nog niet alles geluisterd. Een aantal prachtige nummers, maar ik ben nog niet een heel goed album tegen gekomen.
Joss Stone is ook geweldig, of lekker indommelen met de muziek van Sade.
Bij Rap en Hiphop wordt de spoeling al dunner, maar er zitten toch ook goede nummers tussen. Rappers Delight van de Sugarhill Gang is natuurlijk pure nostalgie, op vinyl had ik de maxi single, nu de mp3 van 14.36 minuten.
Mr. Wendall van Arrested Development en Same Love van Macklemore ft. Mary Lambert vind ik goeie Hiphop.› Country


Country Johnny Cash, Steve Earle, Mary C Carpenter, Ilse.
Country Rock, Eagles uitgebreid.› Folk


Folk muziek (Singer/Songwriter)
Leonard Cohen, Jennifer Warnes, Joan Baez


› Popmuziek


Uitleg popmuziek, is niet echt een stijl.
Elektronische muz. Kraftwerk, JMJ, Enigma ...
Dance,› Rock & Metal


Rock, hard rock, glam rock, punk rock enz. Deep purple, stones, sweet, offspring, greenday enz.
Symphonische rock
Progressive rock Pink Floyd
Metal, de 4 grote Antrax, Megadeath, Metallica en Slayer. Metallica uitgebreider..


Copyleft